Skip to main content
0

10 tips voor het vinden van jouw ideale pianoles

Het aanbod op het gebied van piano leren spelen is zeer groot.Van een prive-pianoles, muziekschool, groepsles,  online pianoles, youtube. Kortom keuze genoeg. Je vindt een pianoleraar in allerlei soorten, maten en smaken en met grote verschillen in de tarieven. Hoe kies je nu in deze jungle de juiste lesvorm/cursus die aansluit bij jouw wensen? Hier volgen mijn tips.

1. Weet wat je muzikale wensen zijn.

Kijk eerste even heel goed wat je precies wilt gaan leren. Waarvoor wil je precies pianoles? Wil je een zelfstudie die je in je eigen tijd kan doen, zonder persoonlijke begeleiding? Of juist privéles om een stok achter de deur te hebben. Ben je een beginner of een gevorderde? Heb je een klassieke achtergrond en wil je nu wat meer populaire liedjes leren spelen? Leren improviseren? Jazz spelen? Of juist klassieke muziek? Wil je de laatste hits leren spelen? Wil je jezelf leren begeleiden bij het zingen? Beter van akkoorden leren spelen? Vind je het belangrijk dat er voorspeelavonden georganiseerd worden, waar jij kan optreden? Of wil je juist samen met anderen muziek maken. In een band of orkest? Ben je al zelf aan het piano leren spelen? Loop je vast bij youtube pianolessen? Of tutorials? Of misschien heb je vroeger wel orgel gespeeld en wil je nu pianoles. Heb je momenteel pianoles, maar wil je wat anders leren? Kan jouw huidige pianoleraar je niet voorzien in jouw specifieke wensen? Hoe duidelijker je weet wat je wilt , hoe gerichter je kan zoeken.

2. Vind iemand die bij jou past en je weet te inspireren

Ken je mensen om je heen die ook piano spelen? Vraag aan hen eens of ze ervaring hebben met goede pianodocenten. 1 van de basisvoorwaarden is toch wel dat je een klik met de docent hebt. Kijk daarom of er een mogelijkheid is om vrijblijvend kennis te maken tijdens een proefles. Een voorbeeldles online? Of misschien wel blogs of video’s of  cd’s met muziek van de pianoleraar? Waarop je hem kan zien, horen en ervaren? Vind iemand die jou aanspreekt en die je inspireert. En spreekt de docent jouw taal?

3. Achtergrond van de docent

Heeft de pianodocent een hbo opleiding conservatorium diploma hoofdvak piano op zak?*  Er zijn ook niet geschoolde zichzelf benoemde pianodocenten. Een enthousiaste hobbyist, en geen professionele musicus.** Een (conservatorium) geschoolde muziekleraar zal zijn status altijd vermelden op zijn site.  Is de docent klassiek geschoold of is hij juist gespecialiseerd in pop en jazzmuziek. (lichte muziek) Of juist in Zuid-Amerikaanse muziek. Denk aan Tango, Samba, Bossa nova.

4. Methodieken

Maakt de leraar gebruik van vaste methodieken? In de klassieke muziek gebruikt men vaak de nieuwe leergang voor het piano-onderwijs’ van de bekende pianopedagoog Drs. W.C.M. Kloppenburg.
Misschien heeft hij wel een eigen leergang gemaakt. Of werkt ie met een eigen geschreven methode.
Leer je bij de muziekdocent van noten lezen? Leer je van akkoorden spelen? Leer je op je gehoor (auditief) spelen? Op je gevoel spelen? Leer je improviseren? Improvisaties uitzoeken op je gehoor? Muziek notatie? Is er aandacht voor muziek theorie? Akkoorden en toonladders? Solfege?

5. Expertise

Er zijn docenten die zich volledig op de muziekeducatie toeleggen. En een volledige lespraktijk hebben. En er zijn docenten die dit combineren met het geven van concerten en optredens. Dat kan solo of in een ensemble, orkest of band. Of met andere disciplines samen. Denk aan het spelen in een musical. Het produceren van muziek. Muziek voor bij films. Of in opdracht. Deze laatste groep nemen de praktijkervaring weer mee in de lessen. En kunnen je dan ook goed ondersteunen als jij ook wilt gaan optreden. Dit kan een extra inspiratie en motivatie zijn voor jou.

6. Ontwikkeling

Wat doet een docent aan zijn eigen muzikale ontwikkeling? Als hij optreed of concerteert blijft hij bij. En volgt hij de laatste trends op het gebied van muziek, en piano gebied in het bijzonder? Is hij op de hoogte van wat er allemaal populair is? Of blijft hij bij zijn specialisme? Volgt hij nog extra scholing die voor de lessen interessant en een meerwaarde kunnen zijn? Is hij aangesloten bij een muziekcollectief, muziekschool of werkt hij op een andere manier samen met andere collega’s uit het vak?

7. Missie en visie

Een online cursus voor beginners heeft misschien als doel dat je leuk een deuntje leert spelen. En een andere docent heeft als missie van beginner tot aan iemand naar het conservatorium niveau afleveren. Speelplezier staat uiteraard op de eerste plaats. Misschien is de missie wel om je zo vrij en creatief mogelijk te laten spelen. Wat vindt hij belangrijk in de muzieklessen die hij geeft.

8. Selectief

Is de les voor iedereen toegankelijk? De 1 geeft pianoles aan kinderen en de ander uitsluitend aan volwassenen. Hij kan met alleen beginners of alleen met gevorderden werken. Of kiest de docent voor een specialiste kant? Wat zijn de lestijden? En welke lesmogelijkheden heb je. Ben je 1 van de velen of is er een select groepje cursisten en krijg je veel persoonlijke aandacht.

9. lesvormen en tarieven

Op het gebied van tarieven zie je veel verschil. Welke tarieven horen bij welke lesvormen. Wil je bv. zelfstandig een alles op je eigen tempo zonder begeleiding? Dan zijn er online pianolessen en cursusen. Of heb je onregelmatig werk, of zijn er periodes dat je voor je werk in het buitenland zit? Dan kan een stippenkaart weer goed werken. Die geven weer de nodige flexibiliteit. Of heb je juist regelmaat en een stok achter de deur nodig? Dan past een wekelijkse les(*) weer bij jou. Is de les op een muziekschool of bij de docent thuis? Of komt de docent bij jou thuis? Aan de verschillende lesvorm mogelijkheden hangt weer een ander prijskaartje. Zo zal een online pianoles waarschijnlijk minder kosten dan een priveles. Een gediplomeerde docent zal een ander tarief hanteren dan een bijbeun pianoleraar. Iemand die op hoog niveau concerten of optredens heeft zal minder tijd voor lessen plannen. Voor kwaliteit zal ook een ander tarief gelden dan voor iemand met minder ervaring en kennis en kunde.

Hier zijn richtlijnen voor tarieven van privé docenten.  Minimumtarief per uur: berekend op basis van de CAO Kunsteducatie: € 46

(*)Let hierbij ook goed op als je voor een seizoen kiest hoeveel lessen je dan krijgt. Bij veel muziekscholen zie je tegenwoordig dat een seizoen ui 37 of 38 lessen bestaat. En bedenk dan dat een jaar 52 weken heeft. Anderen gaan met schoolvakanties mee en dan heb je 40 weken les. Dan is de jaarprijs hoger, maar kan de prijs per les lager zijn.

10. Plan van aanpak en resultaat

Wat mag je verwachten als je de les of cursus gaat volgen? Welk resultaat wordt er op welke termijn beloofd? En zijn er mensen die aanbevelingen geven? Of nog beter, zijn er cursisten die je kan beluisteren of op podia kan bewonderen?

Conclusie

Er is niet 1 type pianoles die voor iedereen werkt. Er zijn zoveel smaken en
Het is afhankelijk van jou wensen, budget, hoeveel waarde je hecht aan kwaliteit of kwantiteit. Doe vooral waar jij je goed bij voelt. En laat deze tips daarbij waardevol voor je zijn. Deze tips is in geen geval bedoelt om te oordelen over alle mogelijkheden die er zijn. Wel wil ik met mijn jarenlange ervaring in het vak je een beetje inzicht en helderheid geven over wat er zoal mogelijk is en je bewuster maken waar je voor kiest. Heel veel plezieren succes bij het vinden van de juiste pianoles die bij jou past. Laat hieronder in een reactie weten of je er wat aan hebt gehad. Heb je nog aanvullingen of juist vragen, schroom je niet. Ik help je graag verder.

**In Nederland mag iedereen zich pianodocent, pianocoach noemen. Want het is geen beschermd beroep. Iedereen die piano spelen als hobby heeft kan zich pianoleraar noemen. Je weet bij deze groep mensen niet wat het niveau is. Er zijn altijd uitzonderingen, maar door de bank genomen is het niveau en vakkennis van hen niet ideaal. Ik heb ervaring met kinderen die van buurman of kennis de eerste paar boekjes hebben aangeleerd gekregen. Op zich zou je zeggen, ach in het begin kan ik dat geen kwaad. Maar juist de eerste fase is allesbepalend voor de verdere ontwikkeling op de piano. Hoe goedbedoeld het ook is van die buurman of kennis, zonder enige kennis van methodiek, pedagogiek en ervaring kan je juist onbedoeld een verkeerde techniek als ook een verkeerde manier van studeren aanleren. In mijn praktijk heb ik hier meerdere malen mee te maken gehad. Dit kostte veel “herstel” onnodige werkzaamheden, om een cursist op het goede spoor te krijgen. Zonde van alle tijd en energie van zowel de “buurman”, cursist en geschoolde pianoleraar. Hierbij geld het is makkelijker mensen iets aan te leren, dan af te leren.

*We hebben in goede conservatoria in Nederland. Om toegelaten te worden heb je al talent en de nodige muzikale bagage nodig. De hoofdvakopleiding piano duurt tussen de 4 en 6 jaar. In die tijd ontwikkeld de musicus zich op zijn eigen vakgebied. Werkt en speelt samen met diverse andere musici. Hij krijgt gedegen modules met methodieken/ technieken en pedagogiek.

Comments

comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.