Skip to main content
0
Leer beter improviseren.
Loop jij vast met improviseren? Speel je telkens dezelfde “loopjes” en over een akkoord 1 bepaalde toonladder? En heb je geen idee hoe je een interessantere solo kan spelen?
Improviseren vanuit een motief.
Voor een improvisatie heb je fantasie nodig. En de nodige inspiratie voor je muzikaal voorstellingsvermogen. (lees hier het blog over hoe je aan inspiratie komt) En als je dan een muzikaal motief hebt bedacht, bedenk dan niet meteen weer een ander motief. En daarna nog een, en nog een. Dan kan een solo erg fragmentarisch worden. Hap snap, en je krijgt het gevoel geen adem te kunnen halen. Als je een motief hebt kan je daar mee aan de slag. Als vertrekpunt voor voor je improvisatie. Je kan er mee variëren op meer manieren dan je denkt.

Kijk in de video hiernaast hoe je een motief als vertrekpunt van je solo gebruikt.

Op die manier wordt een solo ook een verhaal. Zie een motief als een onderwerp. Je kan een verhaal baseren op een onderwerp. Over het onderwerp kan je veel vertellen. Je kan hem in een context plaatsen. In perspectief zetten. Van verschillende kanten belichten, en het onderwerp als vertrekpunt nemen voor het verhaal.

 

Dat kan dus ook in een muziekstuk.
Op die manier zal een solo niet zo snel op een andere solo lijken. Sterker nog, je kan eenzelfde muziekstuk telkens met andere motiefjes starten, en zodoende blijf je altijd fris en creatief. En ook gaan andere solo’s op andere thema’s niet hetzelfde klinken. Je hoeft jezelf op die manier niet te herhalen. Lees hier het blog over hoe je voorkomt dat  op de andere solo lijkt.

 

Start vandaag nog met deze tips.

  1. Start met 1 motief.
  2. varieer ritmisch
  3. varieer melodisch
  4. haal meer elementen uit 1 motief

 

 

 

En vergeet vooral niet te spelen en te experimenteren.

 

 

Wil jij ook beter leren improviseren?

Vrijer leren spelen?

Creatiever worden?

Ik heb de pianomethode “eigen wijs” ontwikkeld. Met de “7 keys between black & white

Mail voor een gratis vrijblijvende kennismakingsles.

Laat hieronder een comment achter.

Comments

comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.