Wil je zonder al te veel belemmeringen snel resultaat en een puike solo spelen? Lees dan verder.
Bepaal de ingrediënten van je diner

Dat is bij improviseren niet anders. Zie het muziekstuk als je gerecht. Als je boerenkool met worst gaat eten, gooi je er geen garnalen en gember doorheen. Of als je suddervlees gaat maken doe je dat niet met meel en kaas. Nou hoor ik je denken, je maakt het wel erg bont! Maar zo is het toch? Bij muziek maken is het niet anders. Vergelijk de ingrediënten van een hoofdgerecht met de noten die je gaat gebruiken in je improvisatie. Aan het einde van deze blog heb ik 3 tips voor je.
Als je dat al doet sluit je namelijk al heel veel uit. Net als in de supermarkt. Die heeft een uitgebreid assortiment. Bij muziek maken is het assortiment je muzikale know how.
Bij cursisten merk ik wel eens dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Er is zoveel mogelijk. En als je niet uitkijkt verzand je al snel in het spelen van bepaalde loopjes en/of ladders per akkoord. En dat dan niet in een context geplaatst. Waardoor diezelfde persoon in elk liedje als hij een bepaald akkoord ziet hetzelfde speelt. En zichzelf herhaalt. En dus vastloopt. Daar heb ik dus een hele simpele oplossing voor. Scheid eerst het kaf van het koren. Elke song, elke stijl, of feel vraagt om zijn eigen ingrediënten. En daar kan je mee spelen. Als je eerst helder voor ogen (oren) hebt wat je wilt bereiken dan kan je de muzikale koers bepalen. Er zijn vele factoren waar je rekening mee kunt houden. Opbouw van het stuk, en als je in een optreedsituatie zit, opbouw set. Je hoeft ook niet al je kruid in 1 stuk te verschieten. Op die manier krijg je dus veel meer overzicht inzicht en rust in je spel.
Oefenloos gekuukel
Hoe dan wel?
3 tips voor de inhoud van je improvisatie

Wil jij ook beter leren improviseren?
Vrijer leren spelen?
Creatiever worden?
Ik heb de pianomethode “eigen wijs” ontwikkeld. Met de “7 keys between black & white“
Mail voor een gratis vrijblijvende kennismakingsles.
Laat hieronder een comment achter.