Skip to main content
0

Pianospelen zonder bladmuziek

By november 28th, 2017jazz piano, pop piano

Ben je een pianist en wil je popliedjes leren spelen zonder bladmuziek, en een onuitputtelijke bron van muzikale mogelijkheden creëren? lees dan dit blog

Michiel Buursenpopjazz pianoles
Van popmuziek vind je vaak geen goede bladmuziek. Je hebt wel songbooks. Dan heb je een balk met zang melodie met akkoordsymbolen er boven. en  2 balken piano uitgeschreven partijen. Die klinken vaak ok, maar niet echt spannend. Voor jazz heb je wel veel goed uitgeschreven blamuziek. Maar ook daar speel je liever geen uitgeschreven partijen. Jazz is de improvisatievorm bij uitstek.

Daarom gebruiken we in pop en jazz en alle aanverwante muziek leadsheets. Een notenbalk met alleen melodie en akkoordsymbolen. Een soort guideline om zelfstandig muziek van te maken. Deze biedt de uitvoerder ruimte om zijn geheel eigen versie van de muziek te maken. Hoe creatiever je bent hoe meer je kan, afhankelijk van de skills en de je muzikale vocabulaire (hoe je hier aan bouwt lees je in dit blog.)

Waarom alleen een akkoordenschema meestal niet volstaat.

Ik prefereer leadsheets boven akkoordenschema’s alleen. Ook als ik mensen begeleid zoals vocalisten of instrumentalisten die de melodie spelen. Ten eerste kan ik met een leadsheet de melodie volgen, en heb een betere referentie. Bovendien kan ik dan avue een leadsheet stuk makkelijk spelen. Tevens kan ik muzikaal beter anticiperen op wat ik in mijn eigen creaties met de melodie wil gaan doen. Heb daardoor meer vrijheid.

Popsongs spelen van akkoorden. En dan zonder bladmuziek. En hoe onthoud je dan alles. Met eenvoudige songs zal je het nog kunnen onthouden. En zelfs als het behoorlijk complex is lukt dat sommigen. Maar wat nou als je iets op je gehoor hebt geleerd, je het jaren niet hebt gespeeld en je het weer wilt spelen. Of heel diep graven in je geheugen, of weer opnieuw beginnen?

Voor jazz vind je hele dikke boeken met melodie en akkoorden van de klassiekers vanaf ongeveer 1900. Deze noemen we jazz-standards, en het Real Book* is een goed voorbeeld van een van deze boeken.

the “Real book” de moeder der boeken van de leadsheets.

*Real books. Heb je in vele soorten en maten. Oorspronkelijk was er geen “boek” met de verzamelde jazz klassiekers, totdat bassist Steve Swallow ze is gaan opschrijven, als lead sheets. Aangezien hij niet de rechten voor de muziek bezat (behalve zijn eigen stukken) schijnt hij hiervoor een straf te hebben uitgezeten.Picant details is dat muzikanten waar de stukken van in “het” boek stonden, ditzelfde boek gebruikten. Het werd een begrip, en op de vele jamsessies werden vanaf dat moment veel stukken uit the Real boek gespeeld. Later zijn er legale bundels van standards gemaakt met de titel the New real legal Book. Deel 1,2 en 3. Inmiddels heb je zelfs The real christmas book. En als tegenhanger kreeg je the Fakebook. Met leadsheets. van jazz, musical en popmuziek. The real book is waarschijnlijk het eerste boek geweest met Leadsheets. Veel boeken die nu op de markt zijn hebben een notenfont (Muzieknoten typgraphy) die gebasseerd is op het handgeschreven Real Book.

Muziek op je gehoor spelen.

En hoe doe je dat dan? Op je gehoor spelen? 
Als je voor het eerst op je gehoor gaat spelen, kan je het vast niet in 1 keer naspelen.
Toch kan je het leren. Door het veel te doen, te trainen, zal je merken dat je steeds makkelijker iets na gaat kunnen spelen.
Met dit stappenplan kan je starten. En je kan er naar terug grijpen als je het niet meer weet.

Allereerst, sluit aan bij wat je weet. Of wat je hoort. Herken je een melodie en kan je die al spelen? Of lijkt het op iets wat je herkent? Maak daar vooral gebruik van.

  1. Start met het ritme
  2. Isoleer de melodie en luister naar de basnoten
  3. Luister naar eventueel andere instrumenten en/stemmen. Aan de hand van melodie en basnoten kan je al heel veel qua akkoorden weten en ook uitsluiten. Hoe? Binnenkort meer

Zo heb je geen uitgeschreven muziek nodig
Kan je het ook nog vrij interpreteren.
Je kan dan een leadsheet maken.
Zodat je het over een paar jaar terug kan kijken.

Binnenkort in een volgend blog meer over zelf leadsheets maken.

Wil jij leren spelen zonder bladmuziek? Creatief van akkoorden leren spelen?

Download dan nu de minicursus met 3 videolessen en het E-boek.

in 3 stappen de basis van elke popsong

Comments

comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.