Skip to main content
0

Waarom deze 3 manieren niet werken bij het leren spelen van popsongs op piano

By november 28th, 2017pop piano

1. Piano akkoorden overzicht.

2. Youtube tutorials

3. Uitgeschreven popsongs op bladmuziek spelen.

Michiel Buursenpianist/componist en docent

Popsongs spelen op piano.

Als je piano leert spelen, zijn er diverse methodes te vinden. Van klassieke muziek vind je ontelbare boeken. Ook op het gebied van Popsongs, of de laatste hits vind je meerdere mogelijkheden om het aan te leren. Toch is dit een ander verhaal dan Beethoven, Mozart, Bach en Beethoven leren spelen. Je kan letterlijk verdwalen als je op zoek gaat om Popsongs aan te leren op piano. Hier 3 manieren die het minst geschikt zijn om te gebruiken.

3 manieren die niet zo goed werken.

Piano akkoorden overzicht

Van piano akkoorden overzichten spelen. (Spiekbriefjes).  Een akkoord op 1 manier (vaak in de linkerhand) en de melodie in de rechterhand. Je leert op deze manier maar 1 ligging van een akkoord, en je leert niet de akkoorden interpreteren en gebruiken. Op deze manier lijken alle popsongs op elkaar. Deze manier wordt gebruikt voor keyboard en orgel. Meestal in combinatie met een ritmebox, die er dan een muziekfestijn van maakt, afhankelijk van de muziekstijl die je kiest.
piano akkoorden overzicht
You tube tutorial popsongs

Youtube tutorials

Op youtube en ook heb je tegenwoordig verschillende apps voor je devices,waar je leert naspelen van de bewegende beelden. Kunstjes aanleren door na te apen. Je bent dan afhankelijk van de bewerking die er door de tutorialist wordt aangeboden. Het niveau van deze laatstgenoemde varieert van een beginnende pianist tot proffesionele muzikanten. In alle gevallen leer je vaststaande bewerking op zicht.

Uitgeschreven popsongs op bladmuziek

Uitgeschreven bladmuziek voor piano zoals bij de grote componisten is gecomponeerd voor het instrument.
Popsongs zijn vaak gezongen muziekstukken. Een pianoversie is dan dus  een interpretatie van zo’n song. Je bent dan dus afhankelijk van de arrangeur of bewerker. Die heeft keuzes gemaakt. Je hebt veel versies voor beginnende pianisten. In simpele versies zie je vaak keuzes die niet altijd even muzikaal zijn. En verkeerde toonsoorten. Er kunnen zelfs verkeerde harmonieën in staan. Ook heb je te maken met een opbouw van een stuk. Vaak wordt dat niet meegenomen. En ook heb je te maken met toonsoorten. Hierdoor heb je ook geen mogelijkheid om zelf te variëren en te creëren.
popsongs spelen bladmuziek

Welke manier werkt wel?

in 3 stappen de basis van elke popsongIk denk dat ik een manier heb die wel goed werkt. Hierdoor krijg je vrijheid, opties en de ruimte om je eigen stijl te gaan ontwikkelen. Je leert van leadsheets (uitgeschreven melodie en akkoordsymbolen) popsongs eerst in een basis vorm te spelen. Daarna krijg je allemaal voorbeelden hoe je kan gaan variëren, eigen ideeën kan toepassen. Je leert verschillende stijlen. En je leert dat je altijd opties hebt.  Wil je de eerste stappen gaan zetten om popsongs te gaan leren spelen zonder bladmuziek? Download dan de gratis minivideo cursus met E-book. In 3 stappen de basis van elke popsong. Daarin leer ik hoe jij zelfstandig alle akkoorden kan vinden, meerdere liggingen kan spelen en ze in een akkoordenschema kan gaan toepassen. Het akkoordenschema in de lessen komen in ontelbare popsongs voor.

Comments

comments

3 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.