Skip to main content
0

By november 29th, 2017pop piano
popsongs en akkoorden voor de klassieke pianist

Wat doe je als geen goeie bladmuziek van popliedjes op piano kan vinden?

Voor klassieke pianisten die ook van akkoorden willen leren spelen. En pianodocenten die dit aan hun cursisten willen leren.

Je speelt piano, bent gewend om van bladmuziek de grote componisten der aarde te spelen. Je wordt gevraagd een popliedje van Adele te spelen. Door een leerling of misschien wordt je wel gevraagd om een vocalist te begeleiden. Je gaat op zoek naar een partijtje. Die vind je meer dan genoeg. Enthousiast ga je aan de slag. Je begint te spelen en komt er al gauw achter dat het niet zo klinkt als je het liedje kent. Of na een keer couplet en refrein dat de 2de keer dezelfde noten wel een beetje saai begint te worden. En hoe zit het nou als het ook een 3de keer gespeeld moet worden. Je bent gewend aan partituren, die soms wel uren kunnen duren, nooit saai zijn. De spanningsbogen, de fantasieen, originaliteit. Je hoeft je geen zorgen te maken dat het niet klinkt. Maar dit is wel even andere koek. Hier raak je al binnen een minuut de aandacht kwijt van de muziek. Saai, en inspiratieloze partituren. En als je de originele muziek hoort klinkt dat toch anders. Waarom schrijven ze nou anders dan wat je hoort? En hoe kan je nou wel interessante partijen krijgen?
Waarom je beter geen uitgeschreven popsongs kan spelen.
Een van de grote verschillen tussen het pianorepertoire en posongs is heel eenvoudig. Het woord pianorepertoire verklapt het al. Een popsong wordt gezongen. Het wordt zo opgeschreven dat je een zangmelodie en een begeleiding in 1 hebt.  Het is dus niet gemaakt als pianopartij.
Ik zeg, weg met die uitgeschreven popsongs. Ze zijn vaak saai en staan meestal in de verkeerde toonsoort. Om de drempel te verlagen worden poparrangementen aangeboden in eenvoudige, gemakkelijk speelbare en incomplete versies. Hierin worden vaak a-muzikale keuzes gemaakt.
Nog een reden om een muzikale doe-het-zelver te worden!
In principe heb je vaak al genoeg aan een partij met melodie en akkoorden schema. Aan de hand hiervan kan je namelijk zelf een inspirerende versie spelen. En heb je ook de vrijheid als het gaat om opbouw, invulling, stijl en eigen inbreng. Maar ja, hoe ga je dan te werk?
Middels enkele simpele stappen help ik je met de basis principes van het beter en creatiever leren spelen van akkoorsymbolen. Als je het eenmaal in de “grondverf” hebt staan, kan je verder gaan werken aan je eigen versie. Op die manier kan je klinken als het origineel. Of kan je zelfs op jou eigen manier interpreteren.
Ook als je dan een vocalist begeleidt, ben je beter in staat de ondersteuning te geven die ervoor zorgt dat hij of zij “vleugels” krijgt.

Wil jij ook beter leren improviseren?

Popsongs van akkoorden leren spelen?

Vrijer leren spelen?

Creatiever worden?

Maak vandaag nog een begin met je eerste stappen. En download de gratis minicursus met E-boek

in 3 stappen de basis van elke popsong

Comments

comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.